Vreme de Bine la Sheida, cafenea socială

Copiii din comunitatea SKF au avut ocazia să dea mai departe în aprilie, la Sheida -Coffee and Stories.  Am învățat împreună ce înseamnă o afacere socială și ce înseamnă să împarți fapte bune.

Pe o străduță care coboară către Sala Palatului, pe partea dreaptă stă o cafenea tare specială. Îți atrage atenția după manadalele de pe pereți. Dar adevăratul motiv pentru care Sheida este așa specială nu este legat doar de frumusețea sau aerul oriental. Când vorbim despre Sheida, vorbim despre o cafenea socială și chef de fapte bune. Ce înseamnă o cafenea socială? Mai exact, veniturile sunt direcționate integral către Fundația Policlinici Sociale Regina Maria. În cadrul acesteia, se oferă servicii medicale gratuite persoanelor fără venituri și fără asigurări sociale în Policlinica Socială Baba Novac și servicii educaționale pentru 150 de copii din Centrul Educațional Băneasa și Afterschool Clinceni.

78a9da62-a5de-44cd-a29f-ebfadcf0b266

Copiii-bursieri ai programului „Viitor prin educație” au trecut pragul cafenelei în postura de voluntari, din dorința lor de a face concret ceva pentru comunitate. Rând pe rând, Andrei, Ana, Maria, Sorin, Viky, Alberto, Alex Șerban și Alex Molfa au lucrat cot la cot cu cei de la Sheida. Iar despre experiența lor vorbesc cel mai bine chiar câțiva dintre ei:

Andrei (14 ani): Când am fost voluntar la Sheida, am avut ocazia să văd ce se întâmplă și de cealaltă parte a tejghelei. Mă bucur că am putut face ceva pentru persoanele care au nevoie de ajutor medical. Nu pot spune că am avut o activitate preferată, în schimb tot, dar absolut tot ce am făcut a fost cu plăcere și nu aș ezita să repet experiența.

Maria (15 ani): Prima oară când am văzut Sheida ajunsesem cu întârziere. Nu pentru că nu aș fi fost curioasă, ci pentru că mă rătăcisem puțin înainte. Totuși, nu am decis să vin și a doua zi pentru că mă simțeam constrânsă de remușcări. Locul pe care tocmai îl descoperisem în seara aceea avea multe secrete. Și eu nu voiam nimic altceva decât să le descopăr. Am rămas cu senzația ușor năucitoare, că sunt pe undeva în 1001 de nopți. Nu glumesc. E un loc în care o altă lume a pătruns discret în lumea asta de care ne plângem toți. Și ce m-a fascinat a fost poate tocmai îmbinarea lor. Atmosfera intimă, nesufocantă, oarecum neobișnuită pentru o cafenea, e mai mult decât o invitație la a „te simți ca acasă”. Nu e nici simte-te bine. E…lăsă-te să visezi, calmează-te, nu ai nevoie de altceva. De asemenea, m-am gândit la proiect în sine, care e așa de wow. Uite, da, să te poți bucura de o cafea buna sau un fresh de fructe sau orice altceva și în același timp să știi că și tu contribui la binele cuiva, asta e chiar perfect, nu?

Sorin (13 ani): Experienta la Sheida a fost minunată. Am avut șansa de a vedea cum se lucrează într-o cafenea. A fost frumos să fiu voluntar. Și mă bucur că i-am cunoscut și pe oamenii care lucrează acolo.

Ana (14 ani): Mi-a plăcut foarte mult experiența de voluntar. Am lucrat și cu oamenii de aici, și cu prietenii de la fundație. M-a făcut conștientă de cât de mult se muncește într-un asemenea loc și cred că mai multe localuri ar trebui să adopte politica asta, să dea comunității mai mult și într-un fel mai creativ.

08d9e664-63c3-4a4c-849b-5c1dcc26ab12.jpg

Vrem să mulțumim Anei-Maria Maliia, omul vesel care stă în spatele cafenelei, lui Ionuț, Adelin și Robert, parte din echipa Sheida, pentru că au fost prietenoși, ne-au învățat din ceea ce știu și au avut răbdare cu noi. Iar dacă vreți să-i cunoașteți și voi, aveți șansa de a împărți fapte bune la Târgul de Bine de pe 18 mai, primul târg al antreprenorilor sociali din România. Detalii despre eveniment găsiți chiar aici: https://www.facebook.com/events/854824828231280/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s