Omul-carte și cititorii săi

Recenzia unei cărți!! Care carte? O carte relevantă pentru mine??? Așa suna în mintea mea propunerea de a face recenzia unei cărți care să îmbogățească cititorii.

Căutând în sertarul emoțional pentru a-mi da seama ce carte din cele pe care le-am citit și-a pus amprenta asupra dezvoltării mele, am ajuns la cine sunt eu și am conștientizat că nu cărțile pe care le-am citit m-au dezvoltat, ci felul în care eu am privit cărțile, felul în care le-am înțeles, deschiderea mea spre cunoaștere. Toate m-au condus încet-încet unde sunt. Așa s-a născut metafora omului-carte… omul privit ca o carte cu patru capitole, la fel de importante și bine conectate între ele: emoționalul, raționalul, spiritualul și fizicul.

jonathan-cooper-1165149-unsplash

Tu alegi ce fel de carte îți dorești să fii, tu ești scriitorul și experiențele tale se aștern în timp, filă cu filă, aducând cu ele dezvoltarea. O carte de aventuri, o carte de povești, o carte de psihologie, o carte SF? Ce fel de carte ești?

Nu uita, cititorule, că nu este vorba despre a fi într-un anume fel, ci este despre cum alegi să te citești: te poți citi invadat de gândurile negative ale experiențelor trăite sau poți citi invadat de evoluția ta prin aceste experiențe, privind resursele care s-au activat, care au ieșit la lumină.

Cunoașterea, dragă cititorule, este putere, așa că te invit să te cunoști pe tine așa cum încerci să cunoști o carte: dă fiecare filă pe rând, pas cu pas, bucură-te de prezent și fii curios să vezi ce urmează. Învață să înțelegi ce citești și oprește-te atunci când obosești. Explorează-te și explorează mediul în care trăiești folosind toate simțurile. Gustă frumusețea experiențelor. Bucură-te de culorile pe care le aduc în viața ta toate tipurile de emoții, atinge durerea și încearcă să înțelegi ce caută în această carte. Totul este parte din noi, din viața noastră, din cartea noastră.

Poți să te uiți la cartea care ești cu furie, vinovăție și tristețe sau poți pur și simplu să o privești cu blândețe. Înțelege și iartă scriitorul care poate la un moment dat nu a știut să facă lucrurile diferit. Fără tristețe nu ne-am da seama ce este bucuria, fără ură nu am înțelege ce înseamnă iubirea, fără rău nu am ști ce este binele, fără o parte a mea care mă deranjează nu aș ști ce calități am… asta înseamnă echilibru. Omule-carte, ești diferit de alte cărți și alegi, în fiecare zi, să clădești ceva la tine, stârnind astfel curiozitatea celor care te privesc.

Gândește-te cum ar fi, în fiecare zi, an după an, să citești aceleași istorisiri perfecte? La această întrebare te las să răspunzi singur și să alegi cine vrei să fii… Aici și acum, nu mai merge tot timpul în trecut, la analiza imperfecțiunii experiențelor trăite, nu te mai gândi cine vei fi, stai ancorat în prezent și bucură-te de cine ești.  Trăiește conștient fiecare cuvânt pe care îl așterni pe hârtia cu miros de lemn, respiră conștient.

Îmi dau seama că această carte a interiorului și exteriorului nostru are un mare avantaj: nu are final. Ne lasă pe noi să construim, pas cu pas, prin deciziile pe care le luăm, prin alegerile pe care le facem.

Știu că nu este ușor să faci alegeri…am trecut și eu pe acolo și m-am întrebat: cum e mai bine? Nu mi-a răspuns nimeni, răspunsul a venit explorându-mi interiorul. Îți las mai jos câteva lucruri pe care le-am înțeles atunci când am ales cum să mă scriu pe mine.

Când pleci în explorarea sinelui, pregătește-te! Ia-ți cu tine curajul pentru că s-ar putea să găsești lucruri dureroase. Ia-ți cu tine calitățile și gândește-te la ele de fiecare dată când îți pierzi speranța.

Când alegi nu uita de sufletul tău, de emoțiile tale, de corpul tău. Nu alege doar rațional, ignorând celelalte capitole din viața ta. Dacă ai uitat pe unde ești cu cititul, lasă-ți un semn! Fă ceva care să lase urme în viețile celor care te citesc, celor care au curajul să te cunoască și să te atingă. Scrieți împreună experiențe și nu uitați că voi construiți relațiile – relația cititorului cu experiențele cărții și relația scriitorului cu textul cărții (ai înțeles bine, relația ta cu propriile experiențe).

ben-white-148435-unsplash

Alege cititori de nădejde, care au curajul să exploreze fiecare parte a cărții, care atunci când citesc aventuri mai puțin plăcute, nu dau bir cu fugiții. Alege cititori în care ai incredere, care te prețuiesc pentru că exiști. Asta înseamnă că ești o carte valoroasă.

Ai încredere în scriitor, iubește-l cu bune și rele, cu penița sa de aur sau cu pana de gâscă, jerpelit sau bogat. Sunt sigură că își folosește toată creativitatea pentru a scoate din cartea lui tot ce este mai frumos și interesant.

Dragă carte, ești importantă, plină de învățăminte, ești unică și coperțile tale sunt doar o mică parte din ceea ce ești tu, esența ta se află dincolo de ele. Nu te mai chinui să arăți bine, atunci când nu ești bine, fii autentică și dă-ți voie să fii vulnerabilă. Nu afișa doar tăria coperților făcute din carton cu acoperământ moale de catifea…

Când coperțile și filele tale se îngălbenesc, nu uita că ai fost martora propriei existențe, a propriei deveniri. Nu uita că ai scris filă cu filă tot ceea ce ești tu azi și mulți cititori sunt fericiți că te-au cunoscut.

Nu uita de tine, nu uita cine ești!

Mihaela Enache, consilier psihopedagog

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s