De ce să apelez la un psihoterapeut…

În multe țări și comunități din întreaga lume, există o suspiciune generală, o prejudecată (de obicei, neexprimată), care apare de fiecare dată când o persoană spune că se află într-un proces terapeutic. Persoana în cauză este catalogată ca fiind ”nebună.” Și dacă cineva primește o sugestie să apeleze la serviciile unui psihoterapeut, răspunsul vine automat: ”De ce să merg? N-am nevoie. Nu sunt nebun”

Obținerea de ajutor terapeutic ar trebui – în mod ideal – să fie un lucru obișnuit și deloc surprinzător, cum ar fi mersul la dentist, la un medic specialist, la coafor sau la cosmetică și în schimb rămâne în continuare un subiect tabu. Poate practica terapeutică arată în prezent neimpresionant. Uneori este desfășurată în spații neadecvate, de multe ori cu acreditări dubioase, poate cu servicii îndoielnice și toate la un loc contribuie la scepticism și la o percepție generală incorectă și incompletă. Un domeniu care ar trebui să fie dominant și semnificativ financiar se luptă pentru recunoașterea de bază. Există o mulțime de obiective îndeplinite de mulți clienți în terapie și nenumărate lucruri bune făcute de terapeuți, dar probabil rezultatele lor nu sunt încă suficient de vizibile încât să răstoarne carul mare.
Mai mult decât atât, pentru că terapia, de multe ori, este văzută ca o procedură de urgență, ceva la care apelăm atunci când avem probleme foarte mari și/sau alarmante, preferăm să credem că în mod natural nu avem nevoie de ea. Și totuși, tocmai terapia este cea care ne-ar putea opri de la a dezvolta aceste probleme disperate în primul rând. A merge la terapeut poate fi cea mai puternică promisiune posibilă față de noi înșine pentru a fi sănătoși și funcționali în ariile în care ne dorim. Mi-aș dori să fie privită și de noi precum de americani sau de țările occidentale, ca o experiență naturală, parte din experiența de zi cu zi a tuturor. Și chiar dacă până acolo mai avem mulți pași de făcut, eu cred că putem începe acest demers în orice moment, cu puțin curaj și motivație.

Și de ce să apelez totuși la un psihoterapeut? Vă scriu despre câteva motive.

Un terapeut ne poate ajuta să aprofundăm și să clarificăm apoi sentimentele noastre confuze. Avem o viață agitată, cu foarte multe responsabilități (acasă și la serviciu), cu multe presiuni (unele din exterior, iar altele interioare) și decizii de luat zilnic,mai mari sau mai mici, mai grele sau mai ușoare. Toate acestea își pun amprenta asupra noastră, asupra capacităților interne de a le gestiona, de a le face față.

Nenumărate agonii și greșeli rezultă din ignorarea analizării în mod corespunzător a confuziilor noastre interioare. Alegem un loc de muncă greșit; intrăm într-o relație cu o persoană distructivă; ieșim din teamă dintr-o relație care ne-ar putea face bine; ne cufundăm în muncă și ingorăm oamenii dragi din jurul nostru; nu avem curaj să ne fructificăm talentele sau aspirațiile noastre cele mai profunde.

Atunci când e prea mult pentru cât putem gestiona, apar diverse simptome, semnale transmise de corp, stări de anxietate, furie, frustrare sau chiar episoade de depresie. Din păcate, de cele mai multe ori le ignorăm. Credem că vor trece de la sine. Alteori nu știm ce e cu ele, de unde vin sau ce să facem cu ele.

Vă propun să învățăm să spunem STOP! Să învățăm cu ajutorul unui specialist să recunoaștem aceste semnale. Să învățăm cum să gestionăm ce ni se întâmplă, ca mai apoi să învățăm cum să le evităm, protejându-ne de ceea ce ne face rău. Vă invit să descoperim împreună ce stă în spatele acestor lucruri, vă invit să ne descoperim pe noi înșine și vă încurajez cu drag să apelați  la un profesionist pentru a parcurge împreună acest drum.

Primul principiu al succesului este dorința – să fim conștienți de ceea ce ne dorim. Dorința este plantarea seminței. Pe măsură ce vom ieși din zona de confort, ceea ce odată a fost necunoscut și înfricoșător devine noua normalitate. Câteodată, a vedea o situație dintr-o perspectivă diferită, poate schimba totul și inclusiv situația în sine. Puterea nu vine întotdeauna din ceea ce facem. Uneori, puterea vine din a depăși tocmai acele situații pe care am crezut că nu le vom putea depăși. Viitorul începe cu următorul gând. Puterea de a ne schimba este în noi și la noi, în permanență.

Deoarece să găsim explicațiile din subconștientul nostru este foarte greu deseori, psihoterapeutul ne ajută incomensurabil să gândim procesul împreună cu el în cameră, e un specialist care poate spune: „urmează drumul de care îmi poveștești …  sună fascinant …” Ne validează și ne ridică la nivel de conștient diverse emoții greu de gestionat. Alteori ne ajută să conștientizăm că suntem pe cale să renunțăm la ceva (ce trăim sau ce ne dorim) dintr-o teamă profund sedimentată în copilărie care nu are nicio legătură cu experiența din prezent, dar este atât de intensă încât nu știm să o gestionăm. Interesul psihoterapeutului este de a ne susține și ghida. Angajamentul psihoterapeutului este de a da un sens lucrurilor pe care le spunem și de a crea sentimentul de curaj, de a merge mai departe în labirintul psihicului nostru. Psihoterapeutul poate face pentru noi ceea ce un prieten, oricât de bine-intenționat este, nu poate, deoarece nu are cunoștințele, experiența, răbdarea, timpul de a o face.

Terapia este un mediu sigur, în care descoperim mai multe despre originile mijloacelor noastre de protecție (defenselor). Descoperind originile lor, vom învăța cum să le gestionăm, pentru a fi în măsură să facem alegeri mai bune, conștiente, alegeri care ne aduc bucurie, împlinire și obiective realizate.

Nu există limite când vine vorba de vise. Limita apare acolo unde nu mai suntem dispuși să depunem energie în a le îndeplini. Consumăm aceeași energie pentru a ne îngrijora precum am consuma dacă am transforma-o în a fi pozitivi. Să folosim așadar energia în a fi pozitivi și să avem încredere că lucruri pozitive se vor întâmpla. Miracolele încep să apară atunci când folosim mai multă energie pentru hrănirea viselor, decât folosim pentru hrănirea temerilor. Putem face asta împreună cu un specialist, un specialist care să ne ghideze pașii și care să ne urmeze în cele mai profunde temeri pentru a ne ajuta să le depășim.

În terapie dezvoltăm o voce interioară sănătoasă. În cursul vieții noastre și mai ales în prima copilărie am fost, fără îndoială, expuși la o serie de experiențe grele, modele teribile și am fost expuși riscului de a le internaliza nefolositor – dar puternic – în abordări de viață. Aceste voci, epuizante, punitive, ne împing spre modalități de interpretare nefolositoare ale propriei experiențe ca adult. În terapie învățăm să acceptăm experiențele trecutului iar apoi, descoperim cum am luat   decizii despre viață  în copilărie, și apoi învățăm cum să le transformăm în decizii noi, eficiente și adaptate la  la realitatea de zi cu zi, la viața de adult.

Una dintre sarcinile cheie ale terapeutului este de a ne expune de suficient de multe ori la o perspectivă mai sănătoasă, respectuoasă, rezonabilă și realistă asupra propriei persoane. O versiune mai bună a procesului dăunător, mai devreme instalat, poate avea loc în procesul terapeutic. Vocea amabilă, înțeleaptă a terapeutului are scopul de a deveni treptat propria voce interioară. Treptat, vom începe să intuim ceea ce ar fi spus terapeutul într-o situație dată. Iar atunci când acesta nu mai este acolo, în momente de criză și de singurătate, putem învăța să ne spunem singuri unele dintre cele mai importante, profunde, naturale și cu drag, mesaje nouă înșine.

Cu toții avem un trecut… dar nu mai trăim acolo. Cu siguranță și-a pus amprenta asupra noastră. Dar trecutul nu ne definește. Trăim în prezent. Putem lua alte decizii, putem alege cum trăim prezentul și cum ne construim viitorul.

Cred cu tărie, că în puterea, alegerea și decizia noastră este modul în care construim, zi de zi, viitorul pe care ni-l dorim!

 

Bogdana Păcurari – Psihoterapeut

Seeding Knowledge Foundation

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s